Kustlandskapet
Lärandegrupp Kustlandskapet består av följande aktörer:
- Svenska kanotförbundet, Jonas Forsmark och Eiler Jansson
- Friluftsfrämjandet, Hans Rengman
- Västkuststiftelsen, Linus Kron
- Göteborgs stad, Stadsmiljöförvaltningen, Ingela Gustafsson och Helena Engvall
- Göteborgs stad, Idrott- och föreningsförvaltningen, Martina Persson
- Kungälv kommun, Andreas Dahlqvist
- Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Marja Nordin
- Forskare: Marie Stenseke, Oskar Abrahamsson och Oscar Jacobsson, Göteborgs universitet
På gång i lärandegruppen:
Lärandegrupp Kustlandskapet har jobbat med att identifiera utmaningar, samarbeten och intressanta fallstudier som kommer vara i fokus på västkusten 2022-2024. Fyra delstudier (nya empiriska forskningsstudier) pågår just nu:
- Studie av friluftslivets påverkan på kustmiljö, med särskilt fokus på hur detta beskrivs och diskuteras i lokala, regionala och nationella plandokument och förvaltningsplaner. Ett kandidatarbete har skrivits om detta och kommer utvecklas under 2022-2023.
- Studie av olika projekt på västkusten där man jobbar med/emot ett hållbart friluftsliv med fokus på att samla, beskriva och kommunicera exempel och erfarenheter. Detta arbete kommer pågå under 2023-2024.
- Studie av vandring och promenad som dagsturer i Göteborgsområdet, med fokus på utövarens förberedelser, planering och därefter genomförande. Under 2021-2022 samlades data in kring människors upplevelser av att vistas i tätortsnära naturområden. Från maj 2022 samlas data in kring människors erfarenheter av det som krävs inför att de tar sig ut i tätortsnära naturområden, med bland annat ett fokus på skillnader för bilresenärer och kollektivtrafikresenärer.
- Studie med fokus på att utveckla en ny fråga-svar funktion i Naturkartans app och på webben, med syfte att skapa och testa en kanal för kommunikation mellan användare, förvaltare och forskare. Arbetet har varit i gång sedan 2020 och förväntas avsluta 2024. Från och med sommaren 2022-2023 kommer funktionen testas i Naturkartans app och på webben.
Annat aktuellt som forskarna är involverade i (sommar 2022):
- Deltagande i PLANNORD-konferensen i Aalborg 26-28 augusti med fokus på att presentera lärdomar om friluftslivet under pandemin, med exempel från Sverige och Danmark.
- Deltagande i Västerhavsveckan 2022 i augusti med fokus på att presentera programmet och aktuellt studentarbete samt göra datainsamling.
- Deltagande på konferensen NGM2022 i Joensuu, Finland, 20-22 juni, med fokus på att presentera människors vandringsupplevelser av omgivning, växter och djur, i tätortsnära naturpräglade områden.
Avslutad masteruppsats våren 2022: Pandemins effekt på friluftslivet bland unga vuxna – en jämförelse av Sverige och Mexiko. - Kommande masteruppsats (2023) med fokus på paddlingens påverkan på kust – och havsmiljön.