Testar "liv" i begagnade skaljackor
Louisa Swenne, doktorand i Mistra Sport & Outdoors, och hennes kollegor på Sportstech Research Centre vid Mittuniversitetet utvärderar just nu funktionaliteten på nya, manuellt åldrade och begagnade skaljackor i ett materialprovningslabb.
Ambitionen är att kartlägga hur skaljackors funktionalitet förändras över tid, samt att ta fram ett standardiserat sätt att klassificera begagnade skaljackor och andra textila produkter.
Louisa Swenne antogs som forskarstuderande i Mistra Sport & Outdoors och temat "Material och hållbar utrustning" under 2021. Hon började då med att inventera hållbarhetsinitiativ hos tillverkare inom sport- och outdoorbranschen. Nu har hon gått vidare till den praktiska sidan av det som är hennes forskningsområde – sportteknologi och materialtestning.
– Vi har valt att fokusera på skaljackor då det är ett omdebatterat och högteknologiskt plagg som kräver mycket resurser för att framställa. Det finns också en stor andrahandsmarknad för skaljackor vilket gör det lätt att ta in begagnade plagg för provning, berättar Louisa.
Ett av syftena med studien är att utvärdera hur mycket ”liv” som finns kvar i de begagnade skaljackorna och att validera den åldringsmetod som de håller på att jobba fram. Det gör de genom att först testa vattenavvisande förmåga, vattentäthet, membranfukttransport, luftgenomsläpp, rivstyrka, dragstyrka, sprängstyrka och nötning på nytt skaltyg i materialprovninglabbet. Därefter åldrar de tyget manuellt, genom att exempelvis tvätta tyget och utsätta tyget för UV-ljus, för att sedan upprepa testerna.
Här testas och analyseras rivstyrka
Louisa och kollegan Kajsa Nilsson förbereder prover för test av vattenavvisande förmåga
– I ett nästa steg ska vi upprepa testerna och åldringen på hela skaljackor. Parallellt tar vi in begagnade jackor som vi utvärderar visuellt och utför samma tester på för att på så sätt validera vår åldringsmetoden och få in resultat från ”verkligheten”, förklarar Louisa.
Forskarna ska försöka kartlägga hur teknisk och upplevd funktionalitet ändras över tid för sport- och friluftsprodukter. Ambitionen är att, baserat på resultaten av skaljackorna, ta fram ett standardiserat sätt att utvärdera och klassificera (tex. OK, good, great, excellent condition) begagnade skaljackor och andra textila produkter. Något som skulle kunna underlätta för företag att sälja begagnade produkter och göra det tryggare för konsumenter att köpa begagnade produkter.
– Genom att etablera fler cirkulära lösningar som refurbish, lagningstjänser, delningstjänster etc. skulle vi kunna ta hand om och utnyttja de produkter som vi redan har istället för att producera nya produkter. Vi samverkar med fyra av de största outdoor-företagen i Sverige samt ett stort internationellt företag, som ser potential i vår forskning vilket såklart är jätteroligt, säger Louisa.
Två spaningar från Louisa efter den första tiden av testning:
Förr tillverkades nästan alla skaljackor av olika typer av Goretex-tyg, nu jobbar flera tillverkare med att ta fram egna skaltyger och byta ut Goretex till mer ”hållbara alternativ” så som skaltyg som inte innehåller ePTFE och är gjorda i ett och samma material. Att tillverka skaltyg i ett och samma material underlättar recycling av skaljackor.
Den parameter som vi sett hittills inte skiljer sig mellan nya och begagnade skaljackor är vindtätheten - begagnade skaljackor är lika vindtäta som nya skaljackor. Kanske att vi ska använda gamla skaljackor som inte står emot regn till vindjackor?
Läs om Mistra Sport & Outdoors-temat "Material och hållbar utrustning"