Hur kan friluftsliv och biologisk mångfald samexistera i det stadsnära landskapet?

Ons 04 sep. 2024 10:28

Våra forskare arrangerade igår en session om just detta på konferensen "Monitoring and Management of Visitors in Recreational and Protected Areas" i Tyskland. Sara Borgström är en av forskarna på plats.

Fyra personer står längst fram i en föreläsningssal. Man ser ryggarna på åhörarna.
Sara Borgström (t.v.) med forskarkollegor under panelsessionen om friluftsliv och biologisk mångfald.

Varför har du valt att medverka på MMV12?

Det är en tvärvetenskaplig konferens som fokuserar på att hitta lösningar för ett hållbart friluftsliv. Årets tema är inkludering, vilket gör det extra intressant då en stor utmaning i grönområdena i Stockholm som jag arbetar med är tillgänglighet samtidigt som naturen ska värnas på ett bra sätt.

Jag såg också en möjlighet att bidra med kunskap om just hållbart friluftliv i och omkring städer. Eftersom jag har en bakgrund inom ekologi och naturvårdsbiologi var jag nyfiken på hur forskare inom rekreation disktuerar naturen. 

Vilka är dina intryck av konferensen så här långt?

Det här är en av de bästa konferenserna jag varit på. Det är lagom många deltagare (ca 170 st) från framförallt Europa men också andra delar av världen. Alla som samlas här delar intresset för att bättre förstå, bidra med kunskap om och bidra till att friluftslivet som ger så mycket till många också värnar om landskapet. Många presentationer handlar om metoder för att förbättra kunskapen om besökarna i naturområdena – vilka de är, varför de är där, vad det gör, när, och så vidare. Flera presentationer som jag lyssnat på har handlat om nyttan av och påverkan från sociala medier i relation till friluftsliv.

Det som jag hört väldigt lite om är den natur som används, hur den fungerar och interagerar med besökaren. Precis som det finns en stor mångfald av besökare som använder naturen på olika sätt, finns det en mångfald av ekologiska strukturer och processer som är en del av eller påverkas av friluftslivet. Här finns det en tvävetenskaplig brygga som måste byggas mellan friluftslivsforskare och landskapsekologer. 
 

En vidsträckt hed med lila ljung. I bakgrunden kan man se några låga hus och en skog.

Konferensanläggningen ligger naturskönt med ljunghedar runt omkring.

Berätta om er session

Jag och Amin Rastandeh bjöd in åtta forskare med expertis inom friluftslivsekologi i stadsnära miljöer, från Italien, USA, Sverige, Japan, Danmark, Finland och Australien. Vi ordnade en paneldiskussion med dem om vad som är de viktigaste frågorna att arbeta med inom forskning, policy och praktik vad gäller hur friluftsliv och biologisk mångfald kan samexistera i det stadsnära landskapet. Det är ett landskap som förändras snabbt när städer växer och som kännetecknas av både urban markanvändning och produktionslandskap (skog, jordbruk). Här finns också relativt stora grönområden med potential föör många ekosystemtjänster förutom friluftsliv.

Många intressanta insikter presenterades, t.ex. att det behövs nya sätt inom landskapsplanering som är bättre på att hantera förändringar (klimatförändringar, nya aktiviteter, pandemier), att det är väldigt många olika regelverk och aktörer som möts just i det stadsnära landskapet och att samverkan mellan dessa är nödvändigt, att närheten till staden utmanar normer om vad och hur man får göra i naturen, att närheten till natur (i vissa fall stora nationalparker) inte bara är av godo utan att t.ex. stora skogsbränder och spridning av sjukdomar via djur blir vanligare då fler människor kommer i kontakt med dem, och slutligen att eftersom stadslandskapet nu finns inskrivet också i det globala ramverket för biologisk mångfald är det hög tid att arbeta med hur friluftslivet också nära städer kan samexistera med naturens mångfald. 

Fem personer står längst fram i en föreläsningssal.

Mistra Sport & Outdoors forskare på konferensen: (f.v.) Amin Rastandeh, Peter Fredman, Sandra Wall-Reinius, Sara Borgström och Kristin Malmcrona-Friberg. Rosemarie Ankre saknas på bilden.

Om konferensen

"Monitoring and Management of Visitors in Recreational and Protected Areas" (MMV) arrangeras varannat år sedan 2002 på olika platser i Europa. Konferensen täcker en bredd av ämnen inom områdena friluftsliv och naturturism. Tonvikten ligger på policy, problem, praktik och innovativa lösningar. Årets konferens hålls i Schneverdingen i Tyskland.

Läs mer på konferensens webbsida

Sidan uppdaterades 2024-09-10