Ett aktivt idrotts- och friluftsliv är av stor betydelse för vår livskvalitet, men utan tillräcklig kunskap, hållbar planering och skötsel riskerar vi att skada naturmiljöerna. Vi vill förbättra kunskapsunderlag och utveckla arbetsprocesser i fysisk planering och vid beslut som rör förvaltning.
Naturpräglade områden är av avgörande betydelse för friluftslivet i Sverige, liksom för aktiviteter i gränslandet mellan idrott och friluftsliv – som exempelvis orientering. Samtidigt som vistelser i naturen är viktigt för vårt välbefinnande, vår hälsa och vårt miljöengagemang, så riskerar det att ge en negativ påverkan på andra arter och deras livsmiljöer. Effekter som skulle kunna vara oåterkalleliga.
Ett bristande kunskapsunderlag
Det finns ett bristande kunskapsunderlag kring idrott och friluftsliv som intresseområde för den övergripande planeringen och förvaltningen av mark och vatten i Sverige. Dessutom sker planeringen på olika skalnivåer – nationellt, regionalt och lokalt – och det är en svårighet att få till fungerande länkar mellan dessa nivåer.
Skilda fysiska förutsättningar i olika områden
Mark- och vattenanspråken för idrott och friluftsliv gäller både områden som kan används på daglig basis, exempelvis stadsnära miljöer, såväl som områden som används på längre avstånd från vardagsmiljön för vistelser under längre ledigheter, exempelvis havs- och kustmiljöer eller fjällmiljöer. Därför är det viktigt att kunna arbeta med planering och förvaltning med olika besökargrupper samt i olika geografiska områden med skilda fysiska förutsättningar.
Analysera effekter av negativ påverkan
Vi vill utöka kunskapsunderlaget inom idrott och friluftsliv i den fysiska planeringen och vid beslut som rör förvaltningen av mark och vatten. Det handlar om frågor som; Vilka är de ekologiska effekterna av idrott och friluftsliv? Hur kan fysisk planering bidra till att minska den negativa påverkan, och samtidigt öka deltagandet i vistelser i naturen i alla befolkningsgrupper? Vilken påverkan har nya användningsformer på mark och vatten?
Fördjupa kunskapen om idrott och friluftsliv
Tillsammans med aktörer inom fysisk planering och förvaltning önskar vi utveckla processer och institutionella former för att introducera och inkludera kunskap om idrott och friluftsliv. Vi vill också bidra till att förbättra länkarna mellan olika skalnivåer i den fysiska planeringen samt ta hälso- och rättvisefrågor och social sammanhållning i beaktning.
Genom att utveckla kunskapen om fysisk och ekologisk påverkan, och samtidigt öka kunskapen om möjligheterna i olika planerings- och förvaltningslösningar utifrån ett helhetsperspektiv, bidrar vi till att stärka förutsättningarna för en mer hållbar utveckling!
-------------------------
Lärandegrupper och utmaningar
Lärandegrupperna inom temat Hållbar användning av mark och vatten jobbar för att ta fram kunskap och lösningar inom följande frågeställning:
Hur kan vi hantera idrottens och friluftslivets miljöpåverkan på mark- och vattenmiljöer i planering och förvaltning?
- Hur påverkar idrott- och friluftslivsanläggningar och aktiviteter mark- och vattenmiljöer i olika landskap?
- Hur kan miljöpåverkan hanteras i relation till behov av tillgänglighet och samnyttjande av mark- och vattenmiljöer i olika landskap?
Läs mer om lärandegrupperna, vilka personer som ingår och vad som är på gång