Internationella samarbeten
Ett av målen i Mistra Sport & Outdoors är att skapa världsledande forskning för att hitta och genomföra hållbara lösningar i praktiken. Vi ser det därför som en självklarhet att vi ska vara med i internationella nätverk och sammanhang med idrott, friluftsliv och miljö som gemensam nämnare.
Internationella samarbeten
Medlem i nätverket European Network of Outdoor Sports (ENOS)
Nätverket ENOS bildades 2013 av representanter från organisationer inom olika sektorer: Förvaltningsmyndigheter på regional och nationell nivå, kommuner, universitet och högskolor, civilsamhällets organisationer, förbund och föreningar samt idéburna organisationer.
Organisationens huvudsyfte är att representera ”outdoor sports” på EU-nivå och lyfta fram de sociala, miljömässiga, pedagogiska och ekonomiska värden som dessa har för individer och samhällen. Ett annat syfte med organisationen är att främja kunskapsutbyte över gränser med fokus på en ansvarsfull och hållbar utveckling som tar hänsyn till livsmiljöer och ekosystem.
Ett särdrag för nätverket är att det består av en mångfald av organisationer och samlar aktörer från lokal till europeisk/paraplynivå, samt representerar intressen på både operativ och strategisk nivå. Detta öppnar för möjligheter att bedriva en verksamhet som främjar både idrott och det aktiva friluftslivets sektorsövergripande karaktär.
Mistra Sport & Outdoors gick med i nätverket 2021.
Läs en intervju med Benjamin Billet, ENOS kanslichef, om samarbetet
MMV – En internationell konferens om besöksförvaltning i rekreations- och skyddade naturområden
Flera forskare inom Mistra Sport & Outdoors har starka kopplingar till den så kallade MMV-konferensen vilken fokuserar på besöksförvaltning och metoder för att mäta friluftsutövare i skyddad natur och andra rekreationsområden.
Konferensen är ett forum för presentationer, idé- och erfarenhetsutbyten. Tyngdpunkten ligger på planering, förvaltning, policy och innovativa lösningar inom naturturism och friluftsliv. Den är relevant för både praktiker och forskare. Konferensen arrangeras vartannat år och bjuder in många olika grupper såsom forskare, naturförvaltare, konsulter, planerare, destinationsutvecklare, och företrädare för civilsamhället.
Nästa MMV-konferens kommer att äga rum i Tyskland i september 2024.
Information om tidigare MMV-konferenser
TRAKR - Ett nätverk med fokus på regionala innovationsprocesser
Forskare från Mistra Sport & Outdoors är med i nätverket "Regional Studies Association Research Network on Transformative Knowledge Regions (TRAKR)" som fokuserar på regionala innovationsprocesser och är sponsrat av Regional Studies Association.
EASM - Ett nätverk kring Sport Management
Flera forskare från Mistra Sport & Outdoors ingår i nätverket European Association for Sport Management (EASM). EASM bildades 1993 och består av personer som är involverade eller intresserade av ledning av sport i vid bemärkelse. EASM-medlemskap består av akademiker och yrkesverksamma från den offentliga, frivilliga och kommersiella sektorn. EASM:s mission är att tillhandahålla en ledande europeisk plattform för nätverkande, kunskapsskapande och spridning inom Sport Management.
Vid den senaste konferensen, som hölls i Belfast i september 2023, presenterades och diskuterades forskning från Mistra Sport & Outdoors.
Information om EASM
Vimas - Projekt som samlar doktorander kring digital data
"Visitor monitoring and management in protected and recreational areas: new challenges, novel solutions for the Anthropocene" är ett projket finansierat av EUs Horizon program (Marie-Curie). Projektet omfattar tio doktorander i sex länder, varav två kommer handledas på Mittuniversitetet och knytas till Mistra Sport & Outdoors. Doktoranderna ska utveckla metoder för bättre samverkan och indikatorer över upplevelsevärden baserat på digitala data som besökare delar med sig av. Det kan till exempel handla om att följa, mäta och granska besökstryck, nyttjande och upplevelser av naturområden. Projektet ska också studera hur ny digital teknik kan bidra till ett mer inkluderande och rättvist friluftsliv.
COASTREC - Projekt om hållbart friluftsliv i kustområden
COASTREC är ett fyraårigt projekt finansierat av Norges Forskningsråd 2023-2027 som fokuserar på hållbart friluftsliv i kustområden. Projektet ska studera vilken roll som frivilligorganisationer har för att skapa mer hållbara lösningar kopplat till förvaltning av leder och friluftsområden. Mistra Sport & Outdoors medverkar i projektets referensgrupp och bidrar till en svensk fallstudie.
Medlem i OECDs expertgrupp för Global Events Impact
Internationella Olympiska kommittén och OECD har tagit ett initiativ till att ta fram en gemensam modell för att mäta effekter av internationella evenemang. För detta ändamål har en expertgrupp med myndigheter, arrangörer och akademiker satts samman, varav de två svenska representanterna forskar i Mistra Sport & Outdoors.
Globala evenemang som olympiska spel, mässor och världsmästerskap har länge setts som möjligheter att stimulera tillväxt och utveckling. Arrangörer försöker i allt högre grad se till att sådana evenemang blir katalysatorer för lokal utveckling, infrastrukturinvesteringar, ökad turism och handel, skapar jobb och främjar samhällsutveckling. För att möta dessa förväntningar behöver evenemang utformas och genomföras för att skapa långsiktiga positiva effekter, exempelvis på klimatet Två aktuella projekt som Mistra Sport & Outdoors är involverade i är att skapa en global guide för evenemangsutvärdering och ett Event Impact Toolkit.