Under hösten 2022 har vår lärandegrupp utforskat området Transporter utifrån perspektiven policys, styrmedel och beteendeförändring. Arbetet har genomförts genom ett Backcasting-arbete (en planeringsmetod som bygger på att jobba baklänges från en tänkt framtida verklighet) med fokus på ”transporter till vardaglig idrottsträning och organiserat friluftsliv i vardagen”. Det gjordes i samverkan med systertemat Hållbara transportlösningar.
Vår grupp har fått förstärkning av nya forskare med kunskap inom beteende, så nu kan arbetet fokusera även på den aspekten. Arbetet med transport-caset är i slutskedet och gruppen utforskar hur man ska gå vidare med det.
Gruppen har tagit kontakt med Tema 4, enligt plan, för att utforska de möjligheter som finns att arbeta med vårt nästa intresseområde, nämligen cirkularitet.
Tidigare:
Lärandegruppen Beteenden, styrmedel och utveckling startades upp i februari 2022. Under våren har gruppen arbetat med att definiera sitt uppdrag och att ta fram en plan för fortsatt arbete. Gruppen har beslutat att fokusera på två områden som skär genom flera av de övriga temana och kommer att arbeta med dem ett i taget i dialog/samverkan. Det ena är Transporter och det andra är Cirkularitet.
Under hösten 2022 kommer lärandegruppen att utforska området Transporter utifrån perspektiven policys, styrmedel och beteendeförändring. Arbetet kommer att genomföras genom ett Backcasting-arbete (en planeringsmetod som bygger på att jobba baklänges från en tänkt framtida verklighet) med fokus på ”transporter till vardaglig idrottsträning och organiserat friluftsliv i vardagen”. Det görs i samverkan med systertemat Hållbara transportlösningar.
Ett område som gruppen vill arbeta med i nästa steg är Cirkularitet kopplat till beteenden och styrmedel.
Förutom detta har flera samarbeten med andra Mistra Sport & Outdoors-teman initierats med syfte att stärka samverkan och synergier i programmet. Aktivt samarbete i olika studier pågår med Material och hållbar utrustning, Hållbar användning av mark och vatten och Kunskap och omvandling.
Vi har samarbetat med temat Material och hållbar utrustning och ett resultat av detta är en vetenskapligt publicerad artikel. Vi har också inlett en studie om olika typer av snö och snöaktiviteter som är ett samarbete med Material och hållbar utrustning och Hållbar användning av mark och vatten. Slutligen, tillsammans med Kunskap och omvandling, forskar vi om skolämnen och hur hållbarhet integreras i undervisningen i stort.
Vi har deltagit i två konferenser - CCTR22 (Seventh International Conference on Climate, Tourism and Recreation) online och ECSS Sevilla 2022 (European College of Sport Science Annual Congress). Detta i samarbete med temat Material och hållbar utrustning. Konferensdeltagande har bidragit med värdefulla perspektiv från andra forskare och forskningsprojekt runt om i världen. Vi kommer också att delta i en slutkonferens för projektet Beställargruppen för konstgräs i Malmö i slutet av november.
Vi har genomfört ett webbinarium i webbinarieserien Mistra Sport & Oudoors: Grönare gräs på andra sidan? – Hållbarhet inom konstgräs från ett policyperspektiv. Det arrangerades i samarbete med Beställargruppen för konstgräs och temat Material och hållbar utrustning.